LEESVOER | Jongeren tasten diep in hun (rode) zakken


‘Money, money, money. Must be funny. In a rich man’s world.’ Dat onze generatie niet in Abba’s ‘rich man’s world’ leeft, blijkt uit cijfers: 66.3% van de Nederlandse jongeren heeft schulden. Alleen al in 2014 kwamen er 257 jongeren in de schuldsanering in Nederland.

 

“Ik ben in duizenden euro’s schuld terechtgekomen. Het geeft me al anderhalf jaar hoofdpijn”, vertelde rapper, motivator en ondernemer Des Balentien (27) in de eerste aflevering van YACKS. Na zeven succesvolle jaren met haar bedrijf Miracles Entertainment, dat jongerenevenementen organiseerde, schoot het succes te veel naar haar hoofd, zo geeft Des zelf toe. Ze kwam in 45.000 euro schuld terecht. “Ik probeerde met elke schuldeiser een regeling te treffen. Maar als dit aantal oploopt naar twintig personen, is dit niet meer te doen. Elke dag had ik wel post. Ik ging er kapot aan. Op een gegeven moment dacht ik alleen maar: ‘ik kan beter zelfmoord plegen’.”

 

Schuldsanering

Voor 36.649 Nederlanders was in 2015 de schuldsanering hun keiharde werkelijkheid. Onder deze mensen zitten jaarlijks ook een paar honderdtal generatiegenoten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt bij hoeveel mensen er jaarlijks bij de schuldsanering komen, per leeftijdscategorie.

Note: bekijk deze cijfers met de gedachte dat er ook jaarlijks ook mensen uit de sanering gaan.

 

 

Toch is het ‘moeite hebben met het beheren van geld’ slechts bij 35% van de particulieren (niet-ex-ondernemers) in de schuldsanering een bron van ellende, zo blijkt uit het onderzoek van het CBS. Veel vaker komen mensen in de schuldsanering, omdat ze – soms plotseling – een flinke inkomstenterugval hebben. Dit was bij 52,8% het geval. Verder zijn echtscheidingen (14.4%) en verslaving (5%) grote boosdoeners.

 

'We hebben ff geen cent te makken'

De schuldsanering is het laatste sprankeltje hoop. Voordat je hier belandt, moest de schuldhulpverlening al niet werken en een rechter beslissen over je lot. De groep jongeren die niet bij de schuldsanering zitten, maar wel schulden hebben, ligt veel hoger. Onze vrienden van onderzoeksinstituut Panteia hebben, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in 2015 een onderzoek gedaan naar de jaarlijkse schulden van duizenden Nederlandse jongeren. Hieruit blijkt dat 66.3% van onze generatie jaarlijks een vorm van schulden heeft. Afgezien van de geleende centjes bij het geliefde DUO, heeft 55.8% wel eens schulden gemaakt in 12 maanden.

 

 

Van alle door Panteia ondervraagde jongeren hadden er 1518 schulden. Gemiddeld hadden zij een schuld van 3905 ekkies, met de schulden van DUO meegeteld. Zonder DUO lag dit gemiddelde op 1407 euro.

 

 

 

'Zoek hulp'

Des werkt nu via de sanering bij een klantenservicecenter. “Ik werk van 9 tot half 6 en mijn ziel gaat dood.” Maar ze is optimistisch: “Al mijn werk voor YouGottaBelieve doe ik buiten deze werktijden. Ik geloof dat ik binnen nu en een jaar uit de sanering ben met een geweldig boek, genaamd ‘van 45.000 euro in de schulden, naar een miljoen op de bank’!”

Voor jongeren die heel erg in de schulden zitten heeft ze een advies: “Zoek op tijd hulp. Als ik op tijd bij vrienden, familie of instanties had aangeklopt, was ik nooit in deze situatie terecht gekomen.”